Yaşam

ANTEP FISTIĞININ 7 SAĞLIKLI ETKİSİ !

today05/04/2018 17

Background
share close

Antep Fıstığının Sağlığımızı Geliştiren 7 Etkisi

Bu kadar lezzetli bir besin nasıl bu kadar çok vitamin ve mineral içeriğine sahip olabilir ki?

Çoğumuzun severek tükettiği Antep fıstığının içerdiği besin ögelerini ve sağlığımıza olan faydalarını öğrendiğinizde en az benim kadar şaşıracaksınız. Bu kadar lezzetli bir besin nasıl bu kadar çok vitamin ve mineral içeriğine sahip olabilir ki? Bunların yanı sıra antioksidan içeriği açısından da zengin ve tüm bunlarla beraber diğer kuru yemişlerle karşılaştırıldığında kalori içeriği daha düşük, protein içeriği daha yüksektir.

Antep fıstığının içerdiği vitamin ve mineralleri sıralayacak olursak: Fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, çinko, bakır, sodyum ve selenyum mineralleri ile A vitamini, K vitamini, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, folat, pantotenik asit, kolin ve betain gibi temel vitaminlerini içeren uzunca bir liste ile karşılaşıyoruz. Vitamin ve minerallere ilaveten oleik asit ve antioksidanlar gibi iyi bir tekli-doymamış yağ asidi kaynağıdırlar.

Antep fıstığının bu zengin içeriği sağlığımıza nasıl etki ediyor, birlikte alt başlıklar altında inceleyelim:

1. Kalp sağlığına etkileri
Antep fıstığının en önemli sağlık faydalarından ilki gün boyu vücudumuza kan pompalayan kalbimize dost bir kuru yemiş olmasıdır. Antep fıstığının kalp sağlığına etkileri ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki düzenli tüketimde kötü kolesterol olarak adlandırdığımız LDL kolesterol seviyesini düşürmekte, iyi kolesterol olarak adlandırdığımız HDL kolesterol seviyesini artırmaktadır. Bu etkisi içerdiği antioksidanlar, fitosteroller, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır.

2. Cilt sağlığı
Antep fıstığı içerdiği faydalı yağ asitleri ve vitaminleri sayesinde cilt kuruluğunun giderilmesine yardımcı olur.

3. Ağırlık yönetimi
Diyet yapan kişilerin ilk tercihi haline gelebilecek etkisi: Diğer kuru yemişlerin aynı miktarına göre daha düşük kalori ve daha yüksek protein içeriği sebebiyle kilo kaybı için yardımcıdır.

4. Sindirim sitemine etkileri
Antep fıstığının diğer sağlık yararlarından biri de, gıdaların pürüzsüz sindirilmesine yardımcı olan iyi bir diyet lifi kaynağı olmasıdır. 30 gram Antep fıstığı yaklaşık 3 gram diyet lifi içerir ve sindirim sisteminin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. Antep fıstığının sert kabuğunun altındaki ince zar bağırsaklarımızda yaşayan faydalı (probiyotik) bakteriler için besin kaynağıdır. Bu özelliği ile de bağırsak sağlığının korunup geliştirilmesi için çok önemlidir.

5. Antioksidan özellikleri
Antep fıstığının kabuklarının bile önemli miktarda antioksidan içerdiği görülmüştür. Antioksidanlar, hücresel metabolizmadan sonra vücutta oluşan serbest radikalleri etkisiz hale getirip kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.

6. Diyabet kontrolü
Antep fıstığının sağlığa önemli etkilerinden biri, diyabetin kontrolünde işlev görmeleridir. Diyabetli kişilerde, yüksek kan şekeri, proteinlere bağlanarak onları kullanılamaz hale getirir (glikasyon). Antep fıstığında bulunan antioksidanlar, glikasyon sürecini azaltarak diyabetin kontrol edilmesine yardımcı olurlar.

7. Demir emilmesi
Antep fıstığı yüksek bakır içeriğine sahiptir, bu da demirin vücuda diğer besin kaynaklarından daha fazla emilmesine yardımcı olur. Kansızlığı olan kişilerin de Antep fıstığı tüketmesi bu durumun giderilmesine yardımcı olacaktır.

Written by: playfm

Rate it

Yorum yap (0)

Cevap bırakın


0%