Boyun ve Sırt Ağrılarından Kurtulma Yolları
Boyun ve sırt ağrılarının nedeni sırttaki omurganın her iki yanında bulunan kasların gerilmesidir.
Bu gerilme sonucunda boyun omurgamız düzleşir, omuz ve sırta giden sinirlerin çıkışları daralır, sinirler baskı altında kalır. Bu baskıyla da sırttaki kaslar gerilir ve bu yüzden ağrı duyarız…
Beyin ve Sinir Cerrahisi Op. Dr. Aybars AKKOR
Fibrozit
Kasların gergin halde kalması kas topaklarına neden olur. Yani tıpta fibrozit dediğimiz oluşumlara neden olur. Bu fibrozitler en ufak bir yorgunlukta, ağır kaldırma sonucunda, klima altında uzun süre kalmada ağrılar yaratır, dayanılmaz ağrılar çekeriz. Kas gerginliğini azaltmak için farkında olmadan sırtımızı kamburlaştırır, artık son dönemlerini yaşayan ihtiyarlara döneriz.
Boyun düzleşmesi
Boyun düzleşmesinin belirtileri şunlardır: Baş dönmesi, unutkanlık, alınganlıkta artış, baş ağrısı, gün boyu halsizlik hissi, gece uyuduğunda bile yorgun kalkma, sırtını boynunu ovdurma isteği…
Teşhis
Yukarıda sözü geçen her iki sağlık sorununun tedavisinde ilk olarak ağrının nedeni belirlenmelidir. Ağrının boynumuzdan mı, sırt kaslarından mı kaynaklandığı yoksa başka bir hastalığımız mı olduğu tespit edilmelidir. Unutulmamalıdır ki akciğer hastalıkları, safra kesesi ve mide rahatsızlıkları da sırtta ağrı yapar. Teşhis öncelikle fiziki muayene, şikayetlerin dinlenmesiyle (ne yazık ki hastayı aktif olarak dinlemek çoğu zaman ihmal ediliyor ve yanlış sonuçlara yönelebiliyor), sonra da MR, BT ve direkt grafi incelemeleriyle konur. EMG de bize yardımcı olur.
Kemik erimesi
Geçmeyen sırt ağrılarının en büyük nedeni kemik erimesi sonucu oluşan omurga kırıklarıdır. Çare düzenli kemik erimesi takibidir. Eğer kırık sonrası omurgada çökme varsa Vertebroplasti denilen iğne ile omurganın içine çimentoya benzer bir maddenin enjeksiyonu yapılır. Yaklaşık yarım saat süren bu işlem sonrası hasta normal yaşama dönebilir.
Teşhis
Önce sırt kasları gevşetilir. Ayrıca fibrozitler teker teker tespit edilip yok edilmelidir. Ağrı tedavisi, mesoterapi, kuru iğne tedavisi, proloterapi, ozon tedavisi, epidural enjeksiyonlar, radyofrekans uygulaması yapılabilir.
Hastalar neler yapmalı?
Bu tedavi ile birlikte stres etkeni de ortadan kaldırılmalıdır. Mümkünse hastanın yaşamında stresi körükleyen unsurlarda radikal değişiklikler yapmak, tatile çıkmak, hobilere daha uzun zaman ayırmak oldukça faydalı olur. Eğer bu değişiklikler yeterli olmazsa bir psikiyatristin veya psikoloğun yardımını almak yararlı olur. Tedavi bitiminde doktorunuzun önereceği sırt kaslarını güçlendirecek egzersizleri yapmak gereklidir. Sırtüstü yüzmek bu sorunun çözümü için en iyi egzersizdir.
Yorum yap (0)